matchpeca
matchpeca
Menü
 
match horgászat
 
Spicc horgászat
 
Bolognai horgászat
 
Feeder horgászat
 
A bojli horgászat alapjai
 
Rakós botos horgászat
 
Csalik és etetőanyagok
 
süllőzés
 
Csomók
 
Halfajok
 
Horgászvizek
 
horgász webáruházak
 

Egy kis biológia:

A vízben található minden élőlény különféle anyagokból építi fel szervezetét.A növények is, az állatok is.

A vízben sok az olyan tápanyag (só, szén-dioxid stb.), amelyeket elsősorban csak az egysejtű algák, alámerült hínárfélék alakítanak át szerves vegyületekké s építik be a szervezetükbe.Az algákat hínárféléket fogyasztják az alsórendűbb állatok (illetve a növényevő halak), a növényvőket pedig a ragadozó halak.

Közben a növényekben és állatokban felhalmozott szerves anyagok a különböző baktériumok hatására szervetlen anyagokká válnak, hogy ismét beépülhessenek a növényekbe.

Táplálkozásuk szerint különböző csoportokba oszthatjuk horoggal fogható halainkat:

-növényevők pl.: amur

-mindenevők pl.: ponty, keszegfélék

-ragadozók pl.: balin, csuka

A horgásznak tudnia kell, hogy a különböző fajú halaknak melyek a természetes táplálékai.Horgászás közben vagy ezeket a természetes táplálékokat vagy a rájuk emlékeztető csalit kínálja fel, hogy kapásra bírja a halat.

A természetes táplálékról lévén szó, az álló és folyóvizek élővilága jelentősen eltér egymástól.

Az állóvizekben sok a plankton: az igen apró szerves állományok összessége.Ivadékkorban halaink főleg ezekkel táplálkoznak, néhány hal még később is pl.: pettyes busa.Az állóvizekben gyakori magasabb rendű vízinövények az amurnak szolgálnak táplálékot, magjuk pedig sok hal étlapján is szerepelnek.

Jelentős az a sokféle apró állat is, amelyek a növények szárán, levelén telepszenek meg.Onnan csipegetik le őket az élelmes halak.

A tavak iszapja ugyancsak sok táplálékot rejt magában.

A folyóvizekben sokkal kevesebb a plankton, viszont több a kiöntésekből, felszíni vízfolyásokból eredő élő vagy élettelen táplálék.

Természetesen a folyóknak is vannak olyan szakaszai ahol a kérészlárvák és a kagylók is megtelepszenek.Különösen a ponty és a dévér turkál ott szívesen.

A halak a halaknak pusztítói is lehetnek.Egyesek ikrafalók, ivadékot, de fejlettebb példányokat is elfogyasztanak.Olykor a saját fajukat sem kímélik.

Csalik:

Növényi eredtű csali pl.: a kenyérgyurma.A puha kenyérbelet összegyúrjuk annyira, hogy jól formálható gömböket, galacsinokat kapjunk belőle.Ha nehezen megy, adjunk hozzá vizet.Sokan édes paprikaörleményt adnak hozzá.Esküsznek rá.Előnye, hogy több fajhoz tartozó hal horgászatára egyaránt alkalmas.A gombostűfejnyitől a cseresznyenagyságúig bármekkorára formálható belőle, horogállósága is változtatható.Mindig kéznél van.

Tojásos kenyérgyurma: állott kb. 1 kilogrammnyi -, 3-5 napos kenyér belét apróra kell szaggatni (morzsálni) , majd összekeverni egy kanál porcukorral, 2 kanál rozsliszttel, s egy nyers tojással.Gyurmát készítünk belőle.H atúl száraz (nem jól áll össze), kevés napraforgóolajat vagy vizet keverünk hozzá.Kitűnő horogálló csali.Nejlonzacskóban hetekig is eltartható.

Búzadaragyúrma: zománcos bögrébe egyujjnyi vizet öntünk, s ebbe egy fél mokkéskanál cukrot teszünk.A vizet felforrósítjuk addig, míg a cukor el nem olvad benne.Ez kb. fél percig tart.Erre az oldatra búzadarát öntünk  úgy, hogy a bögre3/4-ed része megteljen.Egy percig hagyjuk, hogy a dara a vizet felszívja.Ezután egy tojás sárgájával az egészet összegyúrjuk.Ha híg liszttel sűrítjük.Nejlonzacskóba téve, 10-20perc múlva kitűnő (gumiszerűen szívós) lesz.

Főtt tarhonya: forrásban lévő- gyengén sózott- vízbe szórjuk a tarhonyát úgy, hogy fölötte legalább kétujjnyi víz legyen.Mindjárt keverni kell, hogy a tarhonya ne tapadjon az edény forró aljához.Mikor ismét forrni kezd a víz,1-2 kavarás elég, mert a félig puha tarhonyát most már forrás nélkül puhítjuk tovább.A befedett edényt rongyokba kell bugyolálni.Fél óra múlva a jól szigetelt edény belsejében a tarhonya megpuhul, a vízből sokat felvesz, két-,háromszorosára dagad.Az egészet szűrőben folyó vízben átmossuk, hogy a szemek ne ragadjanak össze.

Főtt búza, árpa, kukorica: a főzés előtt egy nappal mindegyiket be kell áztatni.Kuktában célszerű főzni.Félórás főzés után levesszük az edényt a főzőlapról, bebugyoláljuk.Három órával később mégegyszer felforraljuk, majd ismét egy fél napot állni hagyjuk a "pakolásban".Puha horogálló csalit és persze etetőanyagot kapunk.

Készen vehető a konzervkukorica, a mirelitkukorica és a csöves kukorica.Nyár végéig könnyen hozzájuthatunk a nyers tejes kukoricához."Tejes" mert ha a héját átszúrjuk, tejszerű nedv csordogál ki belőle.

Itt kell megemlítenünk a direkt horgászási célokra gyártott ízesített és színesített kukoricákat.Hazánkban legjobban a CUKK kukoricák terjedtek el.Kiváló minőségűek, lehet őket pácolt és nedvben lévőket is venni.Érdemes pácoltat vennünk, mert ha estleg felrúgnánk úgy az üveget, hogy nincs rajta a teteje, akkor az egész cucc kiömlene, és egy idő után csaliink elvesztenék aromájukat.

Mi is csinálhatunk ám otthon ízesített és színesített kukoricát is:

Vegyünk egy cső kukoricát.Ha tejeset vettünk akkor azt nem kell beáztatni (max. 2-3 órát), ha azonban sima szárazkukoricával van dolgonk akkor azt áztassuk be 2 napra.Utána főzzük meg őket, a fent leírt recept alapján.Vegyünk az élelmiszerboltban mondjuk vanília aromát és piros ételfestéket.A már megfőzött kukoricát tegyük egy tálba és öntsük bele a vízzel higított ételfesték-patront.Haggyuk állni amíg el nem érjük a kívánt színhatást.Utána következhet a pácolás.Az aromát öntsük egy pohárba, öntsünk hozzá annyi vizet amennyi ahhoz kell, hogy teljesen elfedjék a kukoricaszemeket.Hagyjuk állni 1 napig, vagy addig amíg nem lesz tökéletesen vaníliaillatú a kukoricánk.Az így elkészített csalit ne tároljuk hetekig, mert elveszti illatát, megromlik.Ha valóban tartósra akarjuk csinálni akkor a horgászboltokban beszerezhető por-, vagy folyadék állagú aromákat kell használnunk.(A por aroma vízben higítandó!)A tényleges tartósság elérése érdekében adjunk hozzá színtelen és szagtalan élelmiszertartósítót.

pálinkában vagy rumban ázatott kukorica: a halak rajonganak érte, ne aggódjunk nem fognek a halak berugni.Tegyük a kukoricákat a már főtt kukoricákat egy tálkába és öntsünk rájuk pálinkát vagy rumot, addig amíg teljesen el nem lepi a szemeket.Persze ne egy X.O rumot meg egy fütyülős pálinkát használjunk erre a célra.

Főtt burgonya: félig főzve - feldaraboláskor - még nem málik szét, de már elég puha ahhoz, hogy horogra tűzzük és kapás esetén a horog hegye könnyedén áthatoljon rajta.

Csalinak rengeteg mindent felhasználhatunk.Csak fantázia kell hozzá.Egyik barátom apukája pl. rendszeresen dinnyével horgászik, néha fog is vele valamit.  

 
Hivatkozás

A logó-kép Gazza sporttársunktól származik, aki a Sivák Fishing Team tagja.Köszönjük a képet!

 
felhívás!
Hazánk tavainak, folyóinak halállománya egyre csökken.Ezért kérek minden sporttársat, hogy engedjék vissza a kifogott halat!Ez ne csak a bojlisok érdeme legyen! A horgász emelett jelekedjen a környezetvédelemben is, óvjuk vízpartjainkat!
 
Shimano Stella Fa 20000
A világ legjobb orsója
 
Milo M 550
Jól jönne egy ilyen
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-09-19
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Idő
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!